..postoji sladoled od lavande

Sastojci

2 šolje punomasnog mleka

¼ šolje suvih cvetića lavande

1/3 šolje meda

5 žumanaca

¼ šolje šećera

1 šolja neutralne pavlake

___________________________________

Uputstvo za pravljenje

U šerpi sjediniti mleko, cvetiće lavande i med. Prokuvati, poklopiti i skinuti sa vatre. Ostaviti da se oslobodi aroma 5 minuta, pa procediti. Mleko vratiti na ringlu i ostaviti da struji ( ne da ključa) na blagoj vatri.

U činiji izmiksati mikserom žumanca i šećer 3-5 minuta dok smese ne postane gusta i bledo žute boje. Dodati iz šerpe polovinu mleka i žicom za mućenje ujednačiti. Zatim vratiti sjedinjenu mase iz činije u šerpu i ostaviti na blagoj vatri uz stalno mešanje. Smesa je gotova kada se ne odvaja od drvene varjače.

Skloniti šerpu sa vatre. U činiji za mućenje umutiti neutralnu pavlaku. Kada se skuvana smesa prohladi preliti je preko ulupane pavlake mešajući odozgo na dole da se smesa lepo izjednači i ostane vazdušasta.

Izliti smesu u činiju za sladoled i ostaviti da se zaledi. Sladoled možete čuvati u zamrzivaču 2 nedelje.

 

P.S. od preostalih belanaca možete napraviti španski omlet