Napravite slezove kolačiće kod kuće bolje i zdravije nego u prodavnici jer ćete koristiti prirodne sastojke.
Sastojci:
4 kašike korena belog sleza (koristite sveže korenčiće bele boje)
28 kašika smeđeg šećera ( možete koristiti kokosov šećer)
20 kašika gume arbike (može se naći u prodavnicama zdrave hrane)
2 čaše vode
1 -2 belanca penasto umućena
Prokuvajte koren belog sleza u pola litre vode, dodajući isparelu vodu, 20-30 minuta. Vodite računa da voda struji, da ne ključa. Procedite korenje.
Zagrejte gumu arabiku i ekstrakt belog sleza i grejte ih u duploj šerpi ( jedna sa sastojcima, a druga sa vodom) dok se ne sjedine.
Umešajte šećer brzim pokretima, tek kada se rastvori, sklonite sa vatre, dodajte belanca i neprestano mešajte.
Pleh ili neki drugi kalup obložite papirom za pečenje i pospite šećerom u prahu. Izlijte smesu u kalup, pospite je odozgo šećerom u prahu i prekrijte još jednim listom papira za pečenje. Rukama preko papira ujednačite debljinu gumaste smese.
Kada se ohladi secite na kockice.
Skuvajte toplu čokoladu i ubacite kockice u šolju.
Pingback: Da li verujete da..se slezovi kolačići tako zovu jer su se pravili od belog sleza