Zlatni čaj nana

Nana (Mentha piperita) је biljka iz porodice Laminaceae. Tradicionalno se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, a najviše zbog blagotvornog dejstva na gastrointestinalne tegobe.

Biljka je visoka sa ljubičastim cvetovima grupiisanim u cvasti. Nana je veoma aromatična i prepoznatljiva po svom mirisu.

List nane pripremljen kao infuz ima smirujući lekoviti efekat, a od davnina se koristi za stomačne i želudačne tegobe poput dispepsije, naduvenosti, gastritisa, enteritisa i kao holagog. U različitim evropskim zemljama se koristi i za lečenje bronhitisa, bakterijske dizenterije, dijabetesa, hipertenzije, respiratorne i urinarne infekcije.

Kategorija: Ознака:

Nana – Priprema

Odmeriti jednu čajšiku® lista nane, zatvoriti poklopac i pokvasiti je ispod mlaza hladne vode (ovo je važno da bi ćelijske opne popucale i više se aktivnih komponenti oslobodilo, takođe se na ovaj način sprečava isplivavanje najsitnih čestica i njihovo plutanjenje po površini.) Čajšiku spustiti u 200ml prokuvane i tople vode. Nakon 5-10 minuta piti po jednu šolju čaja tri puta dnevno. Ne postoje ograničenja kod dužine konzumiranja čaja nane.

Nana – Doziranje

1.5-3g suvog lista 2-3 puta na dan

Aktivne supstance i mehanizam dejstva nane

Aktivne supstance nane

Esencijalno ulje nane sadrži: mentol i njegove derivate, cineol, pulegon, limonen, linalol, piperiton, sabinen, mircen, alfa i beta pinen, alfa terpineol i dr.

Osnovno lekovito dejstvo nane nosi njen sastojak  mentol. On inhibira kalcijumove kanale ćelija creva, CNS-a, retine i srca . S tim što je manja koncentracija mentola potrebna da se izazove efekat na ćelijnama creva i kopmetitivan je sa nitrendipinom na istom receptoru (u koncentraciji 78µg/mL). (Hawthorn M, 1988)

Efekat nane na gastrointestinalni trakt

GERD, želudačni refluks ili gorušica  se vekovima leči svežim infuzom nane  (Patrick L 2011). Smatra se da smeša jedinjenja iz ulja nane može da relaksira glatke mišiće GIT-a ( Hills JM, Aaronson PI, 1991) Ovaj efekat se povezuje sa već dokazanom inhibicijom kalcijumskih kana koje pokazuje mentol ( Grigoleit HG, Grigoleit P, 2005), ovime se ubrzava prolazak hrane kroz želudac što je dokazano kada je zdravim ispitanicima davano  200mL test rasvora. Testiranoj grupi se brže praznio želudačni sadržaj od kontrolne grupe, pri tom je ph želudačnog sadržaja ostao nepromenjen. ( Inamori M, 2007)

U crevima ulje nane povećava DE50 i umanjuje maksimalnu kontraktilnost ćelija na acetilholinskim i histaminskim receptorima. 10mL ulja nane  je bilo  efikasno kao 130µg atropina.(  Forster HB, Niklas H, Lutz S ,1980) Ovi efekti su zapaženi na ćelijama trahee, sfinktera Oddi i ilijačnim ćelijama. ( Hills JM, Aaronson PI, 1991)

Efekat na pamćenje

Postoje određene interakcije između unošenja ulja nane (inhaliranjem) i povećanja mentalne koncentracije. Nije još uvek razjašnjeno da li dolazi do hemijske reakcije na receptorima CNS-a ili je kognitivna faza stimulisana prijatnim mirisom i podsvesnom rekordativnom stimulacijom.

U studiji gde su ispitanicima testirali pamćenje vizuelnih zapisa ( video igrice) i pažnje tokom 40 minuta utvrđeni su bolji rezultati u grupi kod koje je puštan aerosol ulja nane u odnosu na grupu bez aerosola. Kod ispitivanja pažnje grupi je inhalciono davano ulje nane (20µL); primećeno je da se vidno povećala dužina pažnje u odnosu na kontrolnu grupu ( u istoj studiji praćen je i efekat ulja lavande, dokazano je da ispitanici u početku vremena testiranja pod uticajem ulja nane imaju veću pažnju, dok u kasnijem toku vremena testiranja imaju bolju pažnju pod uticajem ulja lavande). ( Heuberger E, Ilmberger J  2010)

Efekat nane na osećaj mučnine

Ulje nane (naročito etanolni ekstrakt koji je isparivljiji) može da smanji postoperativnu mučninu u odnosu na kontrolnu grupu, posmatrano kod pacijentkinja nakon carskog reza koje su osećale mučninu. Efikasnost ove studije je velika – čak 55% ispitanica nije osećalo mučninu nakon 5 minuta. (Lane B, 2012)

Efekat nane na glavobolju i migrenu

Kod tenzionih glavobolja površinsko nanošenje obloga od nane može da smanji grčeve u mišićima i popravi simptome bola i intrakranijalnog pritiska. Studija je pokazala da se prva olakšanja osećaju već nakon15 minuta od nanošenja obloga. (Göbel H, Schmidt G, Soyka D, 1994)

Farmakokinetika

Površinsko aplikovanje  aminofilina u rastvoru ulja nane je pokazavalo čak 28% veći pik apsorpcije u poređenju sa apsorpcijom čistog rastvora aminofilina. (Wang LH, Wang CC, Kuo SC, 2007)

Zbog toga se kod glavobolja i preporučuju frikcije kože glave ekstraktom nane (najbolje etanolnim 1/10)

Mentol ima različitu koncentraciju u krvi i različito vreme za postizanje maksimalne koncentracije u krvi. Metaboliše se preko faze II, glukuronidacijom i to  65–68% absorbovanog mentola. Poluvreme eliminacije je prosečno 1.34 sati, ali su merenja pokazivala široko rasipanje rezultata 0.42–5.84 sati. Ulje nane zbog velikog procenta metola inhibira enzime CYP2D6 i CYP3A4, pa pažljivo kod doziranja drugih lekova, kao i unosa nikotina jer im se količina nemetabolisane frakcije može povećati. ( Hiki N, 2011)